top of page

Şeyh Osman Nuri Bağdadi Hazretlerinin Tarikat Silsilesi ve Günlük Zikirlerler İlgili Uygulamalar

Silsile ve Günlük zikir uygulamasında dört adım tekniği…

Sorularla Gavs’ul-sakaleyn Es- Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadi Hazretlerinin Tarikatı ve Güncel Konular

Şeyh Osman Nuri Bağdadi Hazretlerinin Tarikat Silsilesi ve Günlük Zikirlerler İlgili Uygulamalar

Tarikat silsileleri bir ailenin soy ağacı gibidir. Şeyh Osman Nuri hazretlerinin tarikat silsilesi Nakşibendi’dir. Büyük silsile şöyledir:


Fahri kâinat Hazret-i  Muhammed Mustafa (s.a.v)

Hazret-i Ebu Bekir-i Sıddık (r.a)

Hazret-i Selman-ı Farisî  (r.a)

Hazret-i Kasım İbn-i Muhammed (r.a)

Hazret-i Cafer-i Sâdık (r.a)

Hazret-i Şeyh Beyazid-i Bistamî (k.s)

Hazret-i Şeyh Ebu'l Hasen-i Harakânî (k.s)

Hazret-i Şeyh Ebu Ali Farmedî (k.s)

Hazret-i Şeyh Yusuf Hemedanî (k.s)

Hazret-i Şeyh Abdulhalik Gucdevanî (k.s)

Hazret-i Şeyh Arif-i Rivegerî (k.s)

Hazret-i Şeyh Mahmut İncir-i Fagnevî (k.s)

Hazret-i Şeyh Ali Ramîtenî (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Baba Semmasî (k.s)

Hazret-i Şeyh Seyyid Emir Külal (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Behaeddin Şah-ı Nakşibend (k.s)

Hazret-i Şeyh Abdulkadir-i Geylanî (k.s)

Hazret-i Şeyh Alau'ddin Attar (k.s)

Hazret-i Şeyh Yakub-u Çerhî (k.s)

Hazret-i Şeyh Ubeydullah Ahrar (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Zâhid (k.s)

Hazret-i Şeyh Derviş Muhammed (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed el Hâcegî Emkenegî (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Bâkibillah (k.s)

Hazret-i Şeyh Ahmed-i Faruk-i Serhendî İmam-ı Rabbani (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Masum (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Seyfüddin (k.s)

Hazret-i Şeyh Nur Muhammed Bedaünî (k.s)

Hazret-i Şeyh Şemsuddin Habibullah-i Mezher Can-i Canan (k.s)

Hazret-i Şeyh Abdullah Dehlevî (k.s)

Hazret-i Şeyh Mevlana Halid-i Bağdadî (k.s)

Hazret-i Şeyh Osman Siraceddin Tavilî (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Bahaeddin (k.s)

Hazret-i Şeyh Ömer Ziyaeddin (k.s)

Hazret-i Şeyh Muhammed Necmeddin (k.s)

Hazret-i Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî (k.s)

Hazret-i Şeyh Ali Kara el- Nakşibendi (k.s)


Günlük zikir uygulamasında dört adım tekniği…


Sakin, gürültüsüz bir mekâna çekiliniz. Sessiz ortam, sizin zikre daha iyi odaklanmanıza katkı sağlayacaktır. Bulunduğunuz oda ya da ortamda fotoğraf bulundurmayınız. Mümkünse, kendinize sade, mütevazı bir zikir odası ayarlayınız. Bu odada misafir ağırlamayınız. Televizyon izlemeyiniz. Gazete okumayınız. Aile tartışmaları yapmayınız. Namazlarınızı burada kılınız. Dualarınızı bu odada yapınız. Kısa sürede Allah’ın nuru ve esmaların enerjisiyle odanızın kuşatıldığına tanık olursunuz. O odaya, cin peri, şeytan musallat olamaz, böylece günlük zikir anında oldukça rahat eder, huzur bulursunuz.


Günlük tarikat derslerini yaparken abdestli olmanız önerilir; ancak bu şart değildir. Abdestli ya da abdestsiz olarak günlük zikirlerinizi yapabilirsiniz.


Zikir anında kıbleye dönmek, kıbleye dönük bir şekilde diz üstü oturarak zikri yapmak şart değildir. Diz üstü oturarak zikir yapmak, odaklanma sorunlarına yol açabilir. En güzeli bir koltuğa ya da kanepeye uzanıp zikir yapmaktır. Kanepe ya da koltuğa uzanarak zikir yapmak saygısızlık değildir; çünkü zikir bedenle değil, kalple yapılan bir uygulamadır.


Günlük hayatta, çeşitli sorunlarınız olabilir. İşyerinde, ailede, sosyal hayatta sizi üzen şeyler olabilir: ekonomik kaygılar, işlerinizin yolunda gitmemesi, âşık olduğunuz kişiye kavuşamamış olmanız, eşinizle aranızda baş gösteren sorunlar gibi...


Böylesi bir ruh haliyle yapılan zikir, size pek de yarar sağlamayacaktır. Dünya bir sınav yeri olduğu için hiçbir zaman sorun bitmeyecektir. Bundan emin olabilirsiniz. İnsanlar bir sahil gibidir. Dilemediğimiz, sakındığımız büyük acıları size taşıyan alın yazısı dalgaları, sürekli olarak gönül sahilinizi ıslatıp izler bırakacaktır. Acıları size taşıyan yazgı dalgaları bazen hafif, bazen orta, bazen de şiddetli olacaktır… Bundan kaçınamazsınız; çünkü burası dünya… Böyle oluyor diye ne yapalım? Zikir yapmayalım mı? Tabii ki hayır… 


Tespihinizi elinize alınız… Gözlerinizi yumunuz… Birkaç defa (üç, beş, yedi) burnunuzdan güçlü bir nefes çekip nefesi birkaç saniye tuttuktan sonra nefesi burnunuzdan ağır ağır veriniz. Bedeninizi, tüm kaslarınızı gevşetiniz. Bu uygulamalar sizi kaygılarınızdan arındıracaktır…


1. Adım: Ölüm tefekkürü


Nefis; ölümden nefret eder. Tüm gücüyle, ruhu ve bedeni ele geçiren nefis, zikirden nefret eder. O,  olanca gücüyle hep kötülüğü emreder. Ölüm hayali, namazın abdestti gibidir. Ölümü hayallemeden zikre başlamak abdestsiz namaz kılmaya benzer. Bu adımı atlayan ya da gelişigüzel yapan tarikat zikrinin feyzinden yeterince yararlanamaz… 


Bir mezar içinde kendini hayal et… Her şey bitmiş… Her şey dünyada kalmış… Eş, arkadaş, dost, makam, kariyer hiçbir şey kalmamış… Kendi başınasın… Aciz bir haldesin… Gücünden, güzelliğinden eser yok… Otlar sararmış, toprak yığını altında zavallı bir haldesin…


Nefis, ölümü hayalleyince öleceğini, ölümü hatırına getirmeyerek ölümden kurtulacağını sanır. Bu neden böyle? Çünkü Allah nefsi böyle yaratmış da ondan… Bu, senin benim kusurum değil… 


Ölümü hayalleyince nefis yavaş yavaş kötülükten el çekmeye başlar. Böylece zikrin nuru, rahatça kalbe akmaya başlar…


Ölüm hayali ne kadar sürmeli? 1 ila 5 dakika arası yeterli olacaktır…  Ölüm hayalinin yüzlerce faydası vardır. Bunalım, haset, hırs, kin, öfke, cimrilik, kalp kırmak, dedikodu yapmak gibi olumsuzluklar, ölüm hayaline bağlı olarak ortadan kalkar; tanımsız güzellikteki ilahi huzur hali bu hayale bağlı olarak gelir…  


Ölüm hayali, gözler kapalı olarak yapılır. Gözler açık olarak sağlıklı bir ölüm hayali gerçekleştirilemez.


2. Adım: İstiğfar ve silsileye dua


Gözlerin kapalı bir şekilde; günahlarını hatırlayıp bağışlanmayı umarak 21 defa “estağfurullah” çek.  Neden 21 estağfurullah?


Her tarikatın silsile yoluyla Allah’a uzanan nurani bir iletişim hattı vardır. Bunu, kişiye özel telefon numarası gibi düşünebilirsiniz. 21 estağfurullah Şeyh Osman Nuri hazretlerinin tarikatının şifresidir. 21 estağfurullah çekince, Şeyh Osman Nuri hazretlerinin manevi kapısından içeri adım atarsınız. Oradan da silsile hattıyla Âlemlerin Rabbi olan Allah’a ulaşırsınız. 


İstiğfardan sonra 3 İhlas-ı şerif, 1 Fatiha-yı şerif okuyunuz. Hâsıl olan sevapları şu şekilde silsileye bağışlayınız.


(Not: Bayanlar hasta oldukları özel günlerinde 3 İhlas 1 Fatiha okumazlar. Yalnızca 21 estağfurullah çekerek silsileyi sayarlar.)


Ve ila Ruhi Hazret-i Muhammed Mustafa sav

Ve ila ruhi Hızır ve İlyas 

Ve ila ruhi cemi’i enbiyayı mürselin 

Ve ila ruhi cemi’ âl ve ashap

Ve ila ruhi Seyyid Abdulkadir Geylani

Ve ila ruhi Seyyid Ahmed’ül Bedevî

Ve ila ruhi Seyyid Ahmed’ül- Rufai

Ve ila ruhi Şeyh İbrahim Desuki

Ve ila ruhi İmam Bahaeddin Nakşibend

Ve ila ruhi Mevlana Celaleddin Rumi

Ve ila ruhi İmam Rabbani

Ve ila ruhi Mevlana Halid-i Bağdadî

Ve ila ruhi Şeyh Osman-ı Siraceddin et-Tavili

Ve ila ruhi Şeyh Muhammed Bahaeddin

Ve ila ruhi Şeyh Ömer Ziyâeddin

Ve ila ruhi Şeyh Muhammed Necmeddin

Ve ila ruhi Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî

Ve ila ruhi Şeyh Ali Kara el- Nakşibendî


Şeyh Osman Nuri hazretleri 12 hak tarikatın tümünde “gavs” olduğu için günlük tarikat virdindeki silsilede, değişik tarikatların pirleri yer almaktadır. 


Silsileyi saydıktan sonra üzerinize bir nur bir sekine iner. İsimlerini saydığınız yüce zatlar ruhaniyatlarıyla gelip size teveccüh ederler. Kalbinize, bahar aydınlığında bir huzur hissi doğar. Güven içinde olursunuz.


3. Adım: Rabıta yoluyla Allah’a teveccüh


Rabıtada amaç, Kalbi Allah’a bağlamak ve Allah’a yönelmektir. Pek çok rabıta şekilleri vardır. Ön plana çıkan rabıta imgeleri şunlardır:


Rabıta imgesi: Şeyhin simasını hayal etmek, Şeyhi Allah’ın nurunu yansıtan bir ayna gibi düşünüp Allah’ın nurunun üzerine yansıdığını hayal etmek

Rabıta imgesi: Allah’ın nurunu, sağanak halinde yağan bir yağmur gibi düşünüp altında ıslandığını hayal etmek. 

Rabıta imgesi : Allah’ın nurunu parıldayan bir güneş gibi alnının hizasında düşünüp o nurların üzerine yansıdığını hayal etmek.


4. Adım: Zikir ve salavat


Şeyh Osman Nuri hazretlerinin günlük tarikat virtleri, Kadiri tarikatı geleneğine göre yapılır. Gözlerin kapalı, zikir boyunca rabıtayı muhafaza ederek, kendin işitecek derecede, hafif bir ses tonuyla sırasıyla aşağıdaki esma ve salavatları söyleyiniz.


100 La ilahe illallah

100 Allah

100 Salavat-ı şerife (Allahummessalli ala seyyidina Muhammedin ve ala âli seyyidina Muhammed)


Zikir bitiminde 1 defa “ilahi entel maksudi ve rızaike matlubi” deyiniz. Bu duanın anlamı “Ya rabbi benim bu zikri yapmamdaki amaç, yalnızca senin rızandan ibarettir.” demektir.


Daha sonra da; “Hâsıl olan sevapları; bütün peygamberlere, peygamberlerin ashaplarına,  silsilemizdeki evliyalara ve dervişlere, Peygamber Efendimizin ehlibeytine, anne-babama ve geçmiş nesillerime, eşime ve çocuklarıma, ahirete irtihal etmiş Müminlerin ruhuna, bütün evliyaların, şehitlerin, ricalül gaypların ruhuna, danışmanım (el aldığınız kişinin adını söyleyiniz) ruhuna bağışladım vasıl eyle ya Rabbi.” de. Gözlerini aç…


Günlük virdini başarılıyla gerçekleştirdin. Harikasın. Hepsi bu kadar…


Şefik Bora Yurdagül

Hizirlayolculuk.com

© Hizirla Yolculuk 2021-2023
bottom of page